5cb5df5886c66.jpg

Seminar-Training "Medicina Viitorului", Dr. Grigory KLIGER. IMPRESII

 

“Acei oameni care nu folosesc tehnologiile digitale astăzi, sunt considerați outsideri, depășiți de viață. La fel, peste 15 ani, specialiștii care nu vor aborda sănătatea prin prisma medicinei funcționale nu vor putea răspunde cerințelor timpului “ 

Dr. Grigory Kliger, terapeut, pulmonolog, endocrinolog

 

Medicina viitorului este tema care a marcat un amplu eveniment medical pe care l-a susținut la Chisinau renumitul Doctor în Științe Medicale, vice-președintelele “Institutului European de Medicină Funcțională, Regenerativă și Terapie Hormonală”, Dr. Grigory Kliger (SUA, Miami). Seiminarul distinsului doctor a reunit specialiști din diferite domenii medicale, cum ar fi cardiologi, reumatologi, endocrinologi, ginecologi, terapeuti, etc. Participanților la conferintă li s-a oferit ocazia de a adresa întrebări invitatului și a schimba idei accesând informații care definesc viziunea medicinii funcționale. Impresiile celor prezenţi au fost pe măsura evenimentului:

 

“O analiză complexă a tuturor datelor care există la moment în domeniul prevenției bolilor cardiovasculare. Personal, m-au impresionat mult datele noi, inclusiv rezultatele incluse în ultimele ghiduri de specialitate, în special cel american, precum și folosirea medicamentelor noi în corecția multor factori de risc. Este foarte interesant modul in care Dr. Kliger prezintă mecanismele de dezvoltare a factorilor de risc, calcularea riscurilor, prevenția, administrarea medicamentelor.”

Eleonora Vataman, Medic Cardiolog, Doctor Habilitat în Științe Medicale, Profesor universitar

 

“Dl Kliger este un profesionist adevărat, îndrăgostit de munca sa. Ceea ce ne-a spus la seminar sunt lucruri cunoscute de noi, însă nu toți cunoaștem cât de complexe pot fi legăturile hormonale. Este o informație absolut necesară, pentru că numărul bolnavilor cu sindrom metabolic crește și la copii, și la adulti, barbati și femei deopotrivă, și de multe ori toate eforturile noastre nu dau rezultate. Aceste cunoștințe ne vor ajuta să tratăm pacientul, să preîntâmpinăm afecțiunile grave cardiovasculare, apariția diabetului zaharat.” 

Liliana Groppa, Medic Reumatolog, Doctor Habilitat în Științe Medicale, Profesor universitar

 

“Am ascultat cu mare atenție informația care constituie domeniul meu de specialitate, și anume despre ateroscleroză, bolile cerebrovasculare, profilaxia bolilor cardiovasculare ca ictusul, infarctul miocardic. Lecția profesorului Kliger este extrem de importantă, deoarece vizează medicina contemporană, medicina funcțională, personalizată. Pacientul nu vine doar la un specialist, fie el neurolog, endocrinolog, sau cardiolog. De cele mai multe ori, boala lui cere o abordare mult mai complexă. Pacientul trebuie privit ca un tot întreg, atunci diagnosticarea și tratamentul care i se aplică vor fi corecte și cu rezultate de lungă durată.”

Olesea Odainic, Medic Neurolog, Doctor în Științe Medicale

 

“Este ceva nou pentru R.Moldova. Sunt lucruri inovatoare care trebuie aplicate în practică. În mod deosebit mi-au atras atenția felul în care interpretează Dumnealui procesele metabolice, deficitul sau surprulusul unor microelemente foarte importante în metabolismul diferitor organe. Urmează să aplicăm în practică!”

Galina Bezer, Medic Endocrinolog, Doctor categorie superioară

 

“Foarte actual! Este o tranziție a cunostințelor teoretice pe care noi cu toții le posedăm către practica cotidiană. Încă din perioada studenției m-au preocupat efectele pe care le are stresul oxidactiv asupra organismului, procesele generate de ateroscleroza avansată. M-a captat informația despre statutul hormonal. În ziua de astăzi, patologiile glandei tiroide își lasă amprenta în conduita și evoluția patologiilor reumatice, dar și celor non-reumatice cu care ne întâlnim zilnic.”

Elena Deseatnicova, Medic Reumatolog, Doctor în Științe Medicale, Conferențiar universitar

 

“Am avut fericirea să asist la o prelegere excepțională. Totul în jurul nostru se schimbă cu o viteză mare, și medicina nu stă pe loc. Viitorul medicinei moderne este medicina personalizată. Fără această atitudine pe care am vazut-o și la Dl. Kliger, medicina viitorului nu are viitor. Dacă ești cointeresat să ajuți pacientul, trebuie să o faci având o viziune complexă pentru că între organe nu există vămi. Fiecare organ al corpului nostru este dependent și interdependent de întreg mecanismul de lucru. Altfel, nu ai cum să stabilești un diagnostic corect.”

Elena Gorincioi, Medic Mamolog, Oncolog-Mamolog, Medic categorie superioară

 

“O lectie aprofundată, în special despre patogenie, noi perspective de tratament a bolilor cardiovasculare și vasculare. Sunt foarte importanți factorii de profilaxie precoce ai acestor boli. Astfel de seminare sunt necesare pentru că accentul se pune pe factorii predispozanți: modul de viață, exercițiul fizic, alimentația, stresul. E mai ușor să previi decât să tratezi o patologie atât de complicată precum sunt bolile cardiovasculare ca ateroscleroza, hipertonia, etc.” 

Ion Iliciuc, Doctor în Științe Medicale, Profesor universitar Catedra Neuropediatrie, USMF Nicolae Testemițeanu