6006f715a9ba7.jpg

10 recomandări ale specialiștilor pentru un somn liniștit și sănătos

Un somn sănătos poate ameliora orice afecțiuni fizice și mentale, poate reda un ten proaspăt, bună dispoziție, vitalitate și tonus al corpului pentru mult timp înainte. Pentru a putea fi eficient, energic și productiv la muncă, acasă sau cu prietenii, specialiștii ne recomandă să fim cât mai responsabili față de somnul și calitatea acestuia. În articol găsiți zece remedii propuse de medici pentru un somn sănătos și calitativ, indiferent de vârstă, gen sau activitate zilnică. 

Igiena somnului este un set de obiceiuri bune care vă vor ajuta să dormiți mai bine și să vă treziți reîmprospătat și energizat.

Corpul nostru se pregătește pentru somn în avans, producând hormoni care favorizează somnul. Când cade noaptea, temperatura corpului scade treptat și până dimineața poate ajunge la 35 de grade. Și seara, corpul începe să producă melatonină, care este produsă doar în întuneric. Vârful hormonului apare la trei până la patru ore după începerea producției.

  • Încercați să vă respectați programul de somn. Este deosebit de important să vă ridicați la aceeași oră în fiecare zi.
  • Încercați să nu mâncați excesiv înainte de culcare, ultima masă trebuie să fie cu cel puțin două ore înainte de culcare. De asemenea, este indicat să nu beți cafea, ceai sau alcool noaptea.
  • Încercați să reduceți cantitatea de lichide pe care o beți înainte de culcare, astfel încât să nu vă treziți noaptea.
  • Evitați iluminarea albă și albastră, aceste încetinesc producția de melatonină din organism.
  • Este mai bine să faceți activitate fizică în prima jumătate a zilei, deoarece crește temperatura corpului și accelerează metabolismul, ceea ce nu vă poata garanta un somn liniștit.
  • Este necesar să respectați principiul „zi luminoasă - noapte liniștită” în ceea ce privește iluminarea și activitatea.
  • Închideți bine ferestrele cu perdele sau jaluzele. Dormitorul ar trebui să fie cât mai întunecat, astfel încât secreția de melatonină să nu fie perturbată de iluminatul stradal.
  • Temperatura recomandată în dormitor variază de la 18 la 21 de grade.
  • Patul trebuie să fie cât mai confortabil cu o bază dură și o saltea de fermitate medie, nu prea înaltă și nici prea joasă.
  • Este recomandat să adaptați un ritual de relaxare zilnic înainte de culcare: faceți duș sau baie, puneți pijamale, beți un pahar de lapte cald, spălați-vă pe dinți. 

Aceste obiceiuri vor începe, în timp, să ajute corpul să se relaxeze și să adoarmă cât mai curând posibil.

Să aveți un somn liniștit și sănătos!