5fa55ec6d0d07.jpg

Ce este gastroscopia video?

Ce este totuși gastroscopia? 

Gastroscopia video este o procedură în care un tub subțire și flexibil sub denumirea de endoscop este utilizat pentru a privi în interiorul stomacului. Endoscopul are o lumină și o cameră la capăt, camera trimite imaginea din interiorului stomacului către monitor. 

 

 

De ce este folosită gastroscopia video? 

Gastroscopia video este utilizată pentru a identifica, diagnosticarea afecțiunilor precum  ulcere gastrice sau boala de reflux gastroesofagian, dureri abdominale acute, identificarea creșterilor necanceroase precum polipii sau tumorilor canceroase mici. Această metodă de investigare se folosește pentru a verifica anumite simptome și/sau a confirma un diagnostic. 

 

Cum să vă pregătiți pentru o gastroscopie?

Dacă vi se face o gastroscopie, este nevoie ca stomacului DVS. să fie gol, astfel încât medicul să aibă o imagine clară și ca DVS. să nu vomitați. Recomandat să nu beți și să nu mâncați timp de 6 ore înainte de procedură. De asemenea, comunicați medicului, dacă aveți sau nu alergii sau alte afecțiuni medicale sau dacă administrați pastile. 

 

 

Cum are loc procedura de gastroscopie video?

Această procedură de obicei durează 3-7 minute, ea fiind una ambulatorie, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de o internare prealabilă în clinică medicală. Înainte de introducerea tubului, gâtul pacientului este amorțit cu un spray anestezic local. Medicului care efectuează procedura va plasa endoscopul în fundul gurii și va cere să înghițiți prima parte a tubului, ulterior endoscopul fiind ghidat de către medic pe esofag și în stomacul pacientului. Procedura nu este una dureroasă, dar uneori poate fi neplăcută sau puțin inconfortabilă.

 

 

După procedură

Dacă ați avut o procedură de gastroscopie, veți avea un mic disconfort, care va trece ulterior rapid.  De obicei, aveți voie să mâncați și să beți după procedură, dar recomandat să nu beți alcool în următoarele 24 de ore. 

Ulterior este nevoie de o consultatie a medicului gastroenterolog pentru a putea analiza rezultatele gastroscopiei.